Wojciech S. Wocław

Opis mówcy w formacie PDF

Pobierz

Sprawdź dostępność i zarezerwuj

Kontakt

Wojciech S. Wocław

Popularyzator savoir-vivre’u, etykiety w biznesie i dress code’u. Kieruje Polską Szkołą Etykiety. Prowadzi szkolenia dla biznesu i wykłady na Uniwersytecie Jagiellońskim. Jest autorem książek: Savoir-vivre, czyli jak ułatwić sobie życie (2016) oraz Etykieta w biznesie, czyli jak ułatwić sobie życie w pracy (2018). Na swoim kanale na youtubie publikuje filmowe poradniki o dobrych manierach. Jest częstym gościem popularnych programów radiowych i telewizyjnych.

Jeden z najbardziej doświadczonych polskich konferansjerów. Występował w 10 krajach na 4 kontynentach. W 2017 roku jego nazwisko pojawiło się w rankingu Najlepsi prowadzący eventy magazynu Press. Poprowadził setki wydarzeń kulturalnych i komercyjnych w Polsce, a koncerty muzyki klasycznej zapowiadał w Armenii, Gruzji, Kazachstanie, Izraelu, Turcji, Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Australii i Nowej Zelandii. Jest jedynym konferansjerem z Polski, który występował w Sydney Opera House. Australijski portal CityNews.com.au nazwał go artystą słowa mówionego.

Do tej pory pracował m.in. dla takich firm, jak : Philip Morris, LPP, Oknoplast, BNP Paribas, PKO BP, Triumph, Jeronimo Martins, Media Markt, CEZ, Henkel, Danone, Górażdże, Carefleet czy Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.

Zakres tematyczny wykładów:

Jak zrobić dobre wrażenie na biznesowych partnerach?
Jak tworzyć i utrzymywać dobre relacje pełne życzliwości, zaufania oraz wzajemnej sympatii?
Jak stosować zasady etykiety i savoir vivre’u w codziennych kontaktach?
Jakie są najczęściej popełniane błędy w budowaniu wizerunku i jak ich uniknąć?

O tym (i nie tylko) opowiadają wykłady Wojciech S. Wocława, który udowadnia, że savoir-vivre to nie relikt przeszłości, tylko efektywna strategia na codzienne życie, zarówno zawodowe, jak i prywatne. Współcześnie dużo czasu poświęcamy na rozwiązywanie konfliktów czy znajdywanie pomysłów na to, jak wybrnąć z trudnej sytuacji. Postępowanie z zgodzie z zasadami savoir-vivre’u to tymczasem bardzo elegancka prewencja. Co więcej, ich znajomość pozwala ćwiczyć empatię i zachować zimną krew w każdej sytuacji – tłumaczy nasz prelegent.


Jak nie być pospinanym w pracy, czyli etykieta w biznesie na co dzień

  • jak oddzielić życie prywatne od życia zawodowego,
  • recepta na dobre relacje z szefem, klientem, kolegą z działu,
  • jak rozumieć hierarchię w czasach demokracji,
  • czy płeć ma znaczenie w pracy,
  • dlaczego witanie w mailach robi z nas roboty,
  • zasady netykiety (mail, telefon, komunikacja),
  • dlaczego ludzie łagodni zachodzą dalej niż wilczki z Wallstreet,
  • powitania i podawanie ręki,
  • przedstawianie siebie i innych,
  • wizytówka,
  • per pan i na ty.

Jak dopieścić szefa i klienta, czyli savoir-vivre na służbowym spotkaniu

  • nawiązywanie relacji i umawianie się na spotkanie,
  • jak być gościem, a jak gospodarzem,
  • komu warto ustąpić pierwszeństwa,
  • jak się ubrać,
  • powitanie,
  • przedstawianie siebie i innych,
  • small talk i prowadzenie rozmowy,
  • wymiana wizytówek,
  • per pan czy na ty,
  • prowadzenie spotkania w firmie klienta, kawiarni lub restauracji,
  • zakończenie spotkania.

Jak nie dać ciała na firmowej kolacji, czyli savoir-vivre przy stole

  • nakrycie podczas eleganckiego przyjęcia,
  • jaki sztuciec i jaki talerz do jakiego dania,
  • w jakiej kolejności jeść poszczególne dania,
  • wino, alkohole towarzyszące jedzeniu i kieliszki,
  • co, za ile zamówić i jak rozmawiać z kelnerem,
  • serweta,
  • wznoszenie toastu,
  • trudne dania i trudne nazwy dań,
  • jak sobie poradzić przy szwedzkim stole,
  • rachunek.

Czego nasze ubranie w pracy nie powinno o nas zdradzać, czyli o zasadach dress code’u

  • mity na temat dress code’u,
  • jak dziś rozumieć zasady dress code,
  • znaczenie odpowiedniego stroju w pracy (profesjonalizm, szacunek),
  • podział strojów,
  • jak dostosować strój do okazji,
  • jak oswoić własną szafę i ubierać się w 3 minuty.

Międzynarodowe towarzystwo, czyli o różnicach kulturowych z perspektywy savoir-vivre’u

  • kosmopolita a ubogi krewny świata,
  • jak być światowcem będąc z konkretnego skądś,
  • jak nie zmieniać innych i siebie, i jednocześnie budować relacje oparte na szacunku,
  • jakich sfer dotyczą różnice kulturowe,
  • jak się przygotować do kontaktu i współpracy z przedstawicielami innych kultur,
  • wybrane przykłady różnic kulturowych w życiu zawodowym.

Cigars after… work, czyli o prawdziwych przyjemnościach stołu

  • kawa, herbata i porcelana,
  • sery na deser,
  • niecodzienne smaki (homary, ostrygi, ślimaki, kawior),
  • podstawowe informacje o alkoholach (wino, koniak, whisky, rum, bitter, dżin, szampan),
  • klasyczne drinki,
  • cygara.

Sprawdź dostępność i zarezerwuj

Kontakt

Opis mówcy w formacie PDF

Pobierz

Wykłady o podobnej tematyce